ABH'in Kurumsal ve yapısal temeli, 1983 yılında, Anadolu Grubu şirketlerinin tümüne Bilgi Teknolojileri alanında gerçek zamanlı ve etkileşimli yazılımları üretmek, grup şirketlerinde uygulamaya almak ve yaşatmak üzere kurulan Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü'ne dayanır.
1998 yılında, Kurumsal Kaynak Planlaması çözümlerinde SAP'yi stratejik ürün olarak seçen Anadolu Grubu, ABH organizasyonunu oluşturarak şirketlerin tüm iş ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uzmanlaşmaya gitmiş; şirketlerden, süreçlerinde uzman olan çalışanları da bünyesine katarak, bir şirketin tüm iş ve işlemlerine çözüm üretebilecek kadroları kurmuştur. (www.anadolugroup.com)
2001 yılından itibaren Microsoft'un en son uygulama geliştirme ortamı .NET platformunda uygulama geliştirmeye de başlayan ABH, Windows ortamlarında çalışan spesifik ve isteğe bağlı ürünler geliştirmeye başlamıştır. Enflasyondan Arındırma ve Bütçe yazılımları bu platformda geliştirilmiştir.
ABH hizmet verdiği şirketlerde oluşturduğu çözümler için IBM firmasının ürünlerini de kullanmış ve bu ürünlerde uzmanlık ve tecrübe sahibi olmuştur. Bu ürünler arasında P serisi donanımlar, AIX işletim sistemi, DB2 veritabanı, Lotus Notes sayılabilir. 65 yetkin uzmanı ve 163 değerli çalışanı ile ABH, sadece SAP, Microsoft ve IBM sistemlerinde değil, aynı zamanda bu sistemlerin etrafındaki tüm tamamlayıcı sistemler entegrasyonunda deneyim sahibidir. Yapısal olmayan iş akışı uygulamaları da dahil olmak üzere bir işletmenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri uygulamaya alan ve şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda yazılım üretimini, platform bağımsız olarak gerçekleştiren ve bu yazılımları her platformda çalıştıran bir kuruluştur.
Bugün, güçlü teknik kadrosuyla ABH, aynı zamanda iletişim teknolojileri, işletim sistemleri, arşivleme çözümleri, iş akışı, doküman yönetimi çözümleri konularında deneyimli kadrolarını sürekli eğiterek yenilikleri takip etmekte ve müşterilere katma değer yaratarak onların kullanımlarına sunmaktadır.
ABH'in diğer güçlü yanı da, uygulamaya almış olduğu projeler için network (LAN-WAN) tasarım ve yönetimi, hosting, help desk, sistem ve masaüstü bilgisayar destek, internet erişimi ve mesajlaşma hizmetleri vermesidir. Bu sayede işletmede yaşanılan tüm sorunları çok iyi bilmekte ve bunların önlemlerini proaktif bir şekilde alabilmektedir.
VİZYONUMUZ
2020’de bölgemizde bilişim hizmetleri sektöründe lider şirket olmak.’
MİSYONUMUZ
Müşterilerimize rekabet üstünlüğü kazandırmak.
ELEMAN SEÇİMİ: İş başvuruları; internet, fax, mektup v.b yollarla yapılabilmektedir. Başvurular insan kaynakları departmanı tarafından değerlendirilerek ilgili departman yöneticileriyle birlikte görüşme aşamasına geçilmektedir.
PERFORMANS YÖNETİM SİSTEMİ: Bireysel performans değerlendirme, çalışanın işteki performansını ve geleceğe ilişkin gelişme potansiyelini belirlemeye yönelik, iyileştirme ve geliştirme odaklı sistematik bir değerlendirmedir. Grubumuzdaki anlayışa göre, performans değerlendirme dinamik bir süreçtir ve gelişmeye yönelik bir araç olarak tasarlanmıştır. Performans Yönetim Sistemimizden elde edilen veriler, eğitim planlarının yapılmasına, kariyer yönetim sisteminin işletilmesine ve ücret yönetimine temel teşkil etmektedir.
KARİYER PLANLAMA: Kariyer planlama sisteminde amaç çalışanların başarılı olabilecekleri görevlerde ilerlemelerini sağlamaktır. Bunun için çalışanların performansları değerlendirilerek geliştirilmesi gereken yönlerini belirlenmekte, eğitimlerle geliştirilerek organizasyonun ihtiyaç duyduğı nitelikteki insan kaynağının oluşturulması sağlanmaktadır.
EĞİTİM: Anadolu Grubu eğitimleri, çalışanların yetkinliklerine göre belirlenmektedir. Eğitim planı yapılırken performans değerlendirme ve kariyer planlama çalışmaları da önemli bir rol oynamaktadır. Eğitimler; mesleki, yönetsel ve kişisel gelişim alanlarını kapsamaktadır. ABH kendi bünyesinde yapılandırmış olduğu ABH Üniversitesi’nde “Şirket Akademisi” politikasıyla, çalışanlarını değerli eğitmenler eşliğinde geliştirmekte ve onlardan gelen talepler doğrultusunda eğitim ihtiyaçlarını planlayarak kariyerlerine katma değer sağlamaktadrır.
ÜCRETLENDİRME: Anadolu Grubu Ücret Yönetimi sistemi ve kişisel nitelikler doğrultusunda başlangıç ücretleri belirlenmektedir. Ocak ayında olmak üzere yılda bir kez ücret zammı yapılmaktadır. Yıllık ödeme 12 maaş + 4 ikramiyedir.
SOSYAL HAKLAR: Çalışanlarımıza hem Avrupa hem de Anadolu yakasından servis imkanı ve yemek hizmeti sağlanmaktadır. Ayrıca, tüm beyaz yakalı Anadolu Grubu çalışanları özel sağlık sigortası kapsamındadır.